A Model Green Office in Vietnam

mein1
Mein Garten Headquarters, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily

Mein Garten, a landscape architecture and horticultural design firm based in Hanoi, Vietnam, decided to create a new headquarters to showcase its work. With local architects at Studio 102, they created a green haven that merges architecture and nature, creating a free-flow between indoor and outdoor environments. Mein Garten wanted to create an office as open to nature as possible, not only to boost employee health but also their creativity. The offices rely on natural ventilation and lighting most of the time.

According to ArchDaily, Mein Garten found a vacant house in the Cau Giay district. Instead of turning it into the usual “closed, air-conditioned standard office,” they thought it had the potential to become a new kind of work space. Using simple wood structures, paint, and plants also kept the “cost of the renovation very low.”

The architects took out some walls, creating open spaces that bring fresh air and light into the work spaces. These open spaces were then filled with plants. Mein Garten writes: “There is no boundary between the inside and the outside. Plants are everywhere: in the garden, in the semi-open space, on the ground floor, first floor, on the roof, the walls.” The effect is reminiscent of Indian modern architect B.V. Doshi’s “vernacular architecture,” as seen at his Indian Institute of Management Bangalore campus.

As visitors enter the building, they are invited to step over a concrete pathway that appears to float in the water. A series of rafters covers the walkway, providing shade. At the facing wall, there is a basic green wall structure that provides a home for potted plants.

mein5
Mein Garten Headquarters, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily

Moving into the lobby, there’s an inviting courtyard with seating and views of the showroom.

mein3
Mein Garten Headquarters, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily

Within the offices, employees look out on another interior patio. There’s a spot to sit with a colleague and take in the lush plant life. As Mein Garten explains, “this office bring people closer to nature, closer to each other, and makes them work more effectively.”

Mein Garten Headquartes, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily
Mein Garten Headquarters, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily

In the back, at the employee entrance, plants are allowed to climb up the rafters, so employees on the upper floors looking out their windows also get a green view.

Mein Garten Headquartes, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily
Mein Garten Headquarters, Hanoi, Vietnam / © Vu Xuan Son via ArchDaily

Mein Garten’s approach is smart and sustainable in a tropical climate like Vietnam’s. While it’s often hot and humid, there are cooler, wet seasons, too. And these seasonal changes are reflected in the office. “Day by day, season by season, the plants continue to grow and change, giving the office a new look. This office, therefore, is not just a built object. It is living, like an organism.”

See more photos at ArchDaily.

Also, check out Fast Company‘s 2015 Innovation by Design awards.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s